top of page
P1020242.png

De oprichters van onze loge waren broeders–vrijmetselaars van eigen streek met Limburgse roots aan beide zijden van de Maas.

Deze eerste reguliere loge in onze provincie werd opgericht op 8 december 2001.

Zij kreeg de naam: St.-Jan aan ’t Veer.

Tot de stichtende loges behoorden Les Disciples de Salomon uit Leuven en François-Charles de Velbrück uit Luik.

 

Ons logo en onze penning geven weer waar onze loge voor staat:

onze naam “St.-Jan” verwijst naar een belangrijke figuur in onze ritualen.

Veer betekent altijd: mensen over grenzen brengen, een ‘veer’ staat symbool voor verbinden

In ons logo staan de passer en de winkelhaak centraal. Zij zijn – samengevoegd – belangrijke symbolen in het leven van iedere vrijmetselaar. De kleine krans eikenblad verwijst naar onze verbondenheid met de Limburgse bodem.

 

         Momenteel hebben we een 25-tal leden.

Op onze beurt waren we medeoprichters van de tweede reguliere Loge in Limburg, namelijk de Loge De Graankorrel in Hasselt

zegel.gif
Texture_met passer.png
zegel.gif
WERKING
Twee maal per maand komen we samen in ons lokaal in Dilsen-Stokkem. Na een begroeting in de bar gaan we naar het lokaal dat wij de Tempel noemen. Daar staan geen beelden of altaren, maar wel is de ruimte gevuld met symbolen, waarvan de meest bekende de passer en winkelhaak zijn.  Er wordt een ritueel opgevoerd - er zijn er een tiental- en die herhalen zich elk jaar opnieuw. Door middel van die symbolen en de betekenis die elke vrijmetselaar individueel daaraan hecht wordt er 'gewerkt', dit wil zeggen: werken wij aan onszelf om een beter mens te worden. En door onszelf te verbeteren proberen we de wereld te verbeteren. Niet door macht, want die hebben we niet, maar door mens te zijn onder de mensen.
REGULIER

Regulier wil zeggen dat wij erkend zijn door en werken onder de auspiciën van de Regulier Grootloge van België, de RGLB. Dit houdt in dat wij ons houden aan de Constitutie (grondwet) zoals die wereldwijd wordt toegepast.

De afzonderlijke Loges werken onafhankelijk.
bottom of page